Quantcast
Channel: Kässäkerho » yhteisöllistä
Viewing all articles
Browse latest Browse all 10

Helsingin Kaupunkiverstas – miksei näitä ole joka kaupungissa?

$
0
0

Kun tarvitset omien ideoiden toteuttamiseen laitteita, joita ei kotoa löydy, suuntaa Kaupunkiverstaalle. Tai kaupungistasi löytyvään makespaceen, hacklabiin, fablabiin tai hackerspaceen riippuen siitä, mitä haluat tehdä. Eri paikossa on erilaisia toimintoja, mutta ajatus on samansuuntainen: harrastelijallakin on mahdollisuus päästä käsiksi laitteisiin, joita ei ehkä olisi varaa tai järkeä ostaa vain omaan käyttöön ja toteuttaa niillä omien ideoiden mukaisia tuotteita. Myös pelkkä tutustuminen uusiin materiaaleihin ja tekniikoihin ja niiden haltuunotto ja yhdistely ruokkii luovutta ja tuottaa uudenlaisia ratkaisuja. Kun ennen lähinnä ammatilaisten käytössä olleet välineet tuodaan jokaisen ulottuville, löytyy ihmisiltä yllättäen monenlaisia tarpeita, toiveita ja keinoja niiden toteuttamiseen. Kun jokin osa on rikki, voit ehkä skannata sen 3d-skannerilla ja tulostaa samanlaisen ehjänä 3d-printterillä.  Voit suunnitella juuri haluamasi  tuotteen ja toteuttaa sen. Voit piirtää kuvan tai kuvion, painaa siitä kestävän printin kankaaseen ja ommella kankaasta mieleisesi tuotteen.

kuva1_450px

Vinyylileikkuri Kaupunkiverstaalla

Tätä on makerkulttuuri. Jokainen on tekijä. Rajat ovat ylitettävissä ja kaikki on yhdisteltävissä. Tärkeintä on avoin mieli. Tekstiilikäsityöihminen voi laajentaa repertuaariaan puuhun, elektroniikkaan, muoviin ja 2d-ihminen kolmiulotteiseen. Voit tulla tekemään oman juttusi ja lähteä pois tai voit oppia muilta ja ideoida muiden kanssa. Blogissa esittelin kaksi vuotta sitten Aalto-yliopiston Fablabin, joka on tiettynä viikonpäivänä kaikkien käytettävissä. Viime syksynä vierailin toimittajan kanssa San Franciscossa kahdessa eri tyylisessä makerspacessa, Noisebridgessä ja Techshopissa ja jutun matkalta voit lukea täältä.

kuva2_450px

Kaupunkiverstas

Helsingissä Kaupunkiverstas on osa kirjaston toimintaa, joten se on pääsiassa kaikille avointa ja ilmaista. Joissain laitteissa, kuten vinyylileikkurissa, pitää materiaalikuluihin varata pienissä töissä muutama euro. Verstaalla järjestetään myös työpajoja ja kursseja, joten jos olet esimerkiksi 3d-printtauksesta kiinnostunut, muttet tiedä asiasta mitään, voit ensin käydä pienen kurssin 3d-mallintamisesta. Paikalla olevat työntekijät myös neuvovat laitteiden käytössä.

Kun mielessäsi on projekti, jonka haluaisit toteuttaa tai taito, jonka haluaisit oppia, voit netistä tutkia kiinnostavimman vierailukohteen. Joissain paikoissa on mahdollisuus esimerkiksi elektroniikka- ja puutöihin, joita Kaupunkiverstaassa ei pääse tekemään. Kurkkaa esimerkiksi hacklabit sivustolta hacklab.fi, Kaupunkiverstaan sivustolta löytyvä Helsingin avoimet työpajatilat -kartta, Aalto-yliopiston Fablab ja 3d-tuloskahvila Tampereella.

Jos tiedät muita kiinnostavia paikkoja, kerro! Erityisesti puutyöpajoille on aina kysyntää ja Turusta olen bongannut Linnan Pajan, mutten ole itse vielä vieraillut siellä.

 

Vinyylileikkuri ja lämpöprässi – näin syntyy luonnonmateriaaliin lämmöllä kiinnittyvä printti, joka kestää käyttöä. Näppituntuman mukaan lopputulos on paljon kotipainomenetelmiä laadukkaampi ja napakampi – kuin kaupasta ostettu.

kuva3_450px

1. Suunnittele haluamasi kuvio tietokoneella tai skannaa piirretty kuva tietokoneelle. Laite leikkaa kuvioiden ääriviivojen mukaan ja paras lopputulos jos viivan ja tausta kontrasti on mahdollisimman suuri (esim mustaa valkoisella). Mikä viivan leveys on paras, se selviää kokeilemalla. Kone ymmärtää tavallisia jpg-kuvatiedostoja, joten kuvan ei tarvitse olla vektorigrafiikkaa (saa olla sitäkin), mikä tekee laitteesta helppokäyttöisen kaikille.  Huomioi, että kuvan pitää olla peilikuvana.

2. Valitse haluamasi värit laajasta värivalikoimasta. Osa rullista on tavallista tarraa, osa kankaaseen silitettävää vinyyliä. Jos haluat monivärisen, tee jokaiselle värille oma kuvatiedosto. Huom! Joukossa oli myös ihania kiilteleviä materiaaleja.

kuva9_450px

3. Avaa kuvatiedosto vinyylileikkurin yhteydessä olevalla tietokoneella ja “tulosta” se leikkurilla. Leikkuri leikkaa kuvion ääriviivat arkille, josta käsin irroitetaan ylijäämämateriaalit. Pienissä yksityiskohdissa pinseteistä voi olla apua.

kuva4_450px

4. Kun ylimääräiset materiaalit on poistettu, jäljelle jää kankaaseen siirrettävä kuvio (peilikuvana).

kuva5_450px

5. Aseta kuvio kankaalle siten, että kuvio on oikein päin. Eli kankaaseen kiinnittyvä värillinen vinyyli on kangasta vasten ja läpinäkyvä taustamateriaali päällimmäisenä. Kokonaisuus lämpöprässiin, kansi alas ja kuumuus kiinnittää kuvion.

kuva6_450px

6. Irroita varovasti taustakalvo työstä. Kuvionti jää kankaaseen.

kuva7_450px

7. Tuote on valmis!

kuva8_450px

Kaupunkiverstaalla voi tietenkin puuhata kaikenlaista muutakin. Käytössä on vhs-nauhojen digitointikone, videoedit, skannereita (esimerkiksi vanhojen kuvien digitointiin), 3d-skanneri, -printteri ja -jyrsin, ompelukone ja saumuri. Jos haluat olla varma, että tarvitsemasi laite on vapaana haluamaasi aikaan, selvitä se soittamalla paikan päälle.  Mikä parasta, verstaalla järjestetään myös kursseja, joista ehkä nopeimmin löytää tiedon fb-sivuilta.

kuva10_450px

kuva11_450px


Viewing all articles
Browse latest Browse all 10

Latest Images

Trending Articles